Chleb pszenno – ryżowy z nasionami – zasmakuj w domowym pieczywie

Chleb pszenno - ryżowy to pyszny przepis na domowe pieczywo

Przepis na chleb pszenno – ryżowy z nasionami chia i nasionami konopi

Składniki na 1 bochenek:

200g mąki ryżowej

160g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

po 20g nasion lnu, nasion konopi oraz nasion chia

30ml oleju lub oliwy

300ml letniej wody

garść pestek słonecznika, pestek dyni lub innych nasion do wymieszania z ciastem

zaczyn drożdżowy: 15g suchych drożdży, 2 płaskie łyżki cukru, 5 łyżek ciepłej wody

Przepis: Drożdże łączymy z cukrem i wodą i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut. W tym czasie mielimy nasiona chia, konopi i lnu. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól oraz zmielone nasiona. Dolewamy olej, zaczyn z drożdży i wodę. Posypujemy garścią pestek. Mieszamy wszystkie składniki delikatnie drewnianą łyżką. Przekładamy ciasto do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na dolnej półce kładziemy blaszkę wypełnioną wrzątkiem. Na środkową półkę wkładamy chlebek i pieczemy 30 minut.

Chleb pszenno – ryżowy smakuje wyśmienicie z pastą z suszonych pomidorów.

Smacznego !

Spodobał ci się nasz artykuł? Już teraz na naszym blogu możesz przeczytać więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *