Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi
Takie sobie dziwne połączenie: mąka, ugotowana kasza gryczana, orzechy włoskie i zakwas. Ale jakie dobre. Różne tekstury – lekko wilgotne i miękkie pieczywo, kremowa konsystencja gotowanej, a następnie upieczonej razem z pozostałymi składnikami kaszy oraz chrupiące kawałki orzechów. Wszystko to wpływa na wzbogacenie wartości odżywczej chleba i jego smaku, nie powodując jednocześnie uczucia nadmiaru. Smaki ze sobą nie walczą, ale delikatnie się łączą. Żaden nie dominuje. Nie ma intensywnego zapachu kaszy gryczanej, charakterystycznego dla niej zwłaszcza po ugotowaniu. Kwaśny zakwas, tak wyraźny przed pieczeniem, gotowym wypiekom nadaje tylko delikatną kwasowość. Takie sobie dziwne połączenie. Niby znamy smak wszystkich składników, nawet nie spodziewamy się niczego fascynującego, a jednak jedzenie ciągle potrafi zaskakiwać. Nie myślałam, że będzie mi smakować i że kiedyś znowu go upiekę, ale na pewno upiekę go jeszcze nie raz. Polecam chleb żytni na zakwasie z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi.
Przepis na chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi:
Zaczyn do przygotowania 1 bochenka:
30g zakwasu żytniego
100g mąki żytniej razowej typ 2000
90ml wody
Składniki zaczynu połączyć ze sobą w misce, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić na 8-12h (najlepiej na noc) w ciepłym miejscu.
Ciasto właściwe:
Zaczyn
50g mąki żytniej razowej typ 2000
250g mąki żytniej typ 720
50g suchej kaszy gryczanej prażonej (ugotowana w wodzie i pozostawiona do schłodzenia)
50g orzechów włoskich
220 – 250ml wody (o temperaturze ok. 37o C)
1 łyżeczka miodu gryczanego
1 łyżeczka soli
Następnego dnia do przygotowanego wcześniej zaczynu dodać pozostałe składniki i wymieszać je ze sobą. Miskę z ciastem przykryć i ponownie pozostawić do wyrastania na ok. 3-4h. Wyrośnięte ciasto (musi przynajmniej podwoić swoją objętość) przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrastania na 3-4h. Gdy ciasto wyrośnie nagrzać piekarnik do 220 stopni C, a następnie zaparować piekarnik spryskując jego ścianki wodą lub wrzucając na jego dno kostki lodu. Wstawić ciasto i piec ok. 30-40 min.
Smacznego!
Oryginalny przepis na chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia”.