Chlebek bananowy z cukinią

Chlebek bananowy z cukinią to prosty i urozmaicony przepis

Pyszna propozycja na klasyczny chlebek bananowy w trochę urozmaiconej odsłonie.

Nadaje się idealnie do dań z makaronu, do sosów pomidorowych, do placków, tart i do marynowania. Czy cukinię można dodać do ciasta? Jasne, że tak. Podobnie jak marchewka czy buraczki cukinia sprawdza się również w wersji na słodko.
Zachęcam do wypróbowania przepisu na chlebek bananowy z dodatkiem cukinii i migdałów.

Składniki:

1 cukinia (ok. 350g)
2 banany
2 szklanki mąki pszennej
100g migdałów zblanszowanych i posiekanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju (użyłam oleju rzepakowego nierafinowanego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
olej i bułka tarta do posmarowania blachy
Przepis: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, nie odsączać. Dodać do niej posiekane migdały. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W wysokim naczyniu zmiksować blenderem banany, cukier, olej, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Uzyskaną masę wymieszać z suchymi składnikami, a następnie połączyć z cukinią i migdałami. Mieszać do momentu, aż ciasto stanie się jednolite. Do keksówki posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 1 godzinę. Kroić po ostudzeniu.

Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi z książki Marty Dymek „Nowa Jadłonomia” autorki bloga Jadłonomia

Wypróbuj nasze pozostałe przepisy na słodkie przekąski: Kulki daktylowe

Spodobał ci się nasz artykuł? Już teraz na naszym blogu możesz przeczytać więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *