Ciasto odwrócone z rabarbarem

ciasto odwrocone z rabarbarem

Ciasto odwrócone z rabarbarem to propozycja, która łączy w sobie wyraziste smaki – kwaśny smak rabarbaru i słodki smak białej czekolady z delikatną nutą pomarańczy. Jest orzeźwiające i lekkie. Przypominam sobie o nim zawsze, gdy tylko rozpoczyna się sezon na rabarbar. Można go wtedy znaleźć na sklepowych półkach i na targowiskach. Jest kilka różnych kulinarnych zastosowań rabarbaru. Jednakże zestawienie jego kwaśnego smaku z innymi, bardziej słodkimi produktami jest chyba najbardziej popularne. 

Rabarbar to roślina należąca do warzyw i jak wszystkie warzywa stanowi źródło błonnika pokarmowego. Oprócz błonnika zawiera również witaminy A, C i E oraz składniki mineralne takie jak fosfor i potas. Jest produktem niskokalorycznym. To powoduje, że dodawanie rabarbaru do ciast i deserów zwiększa wartość odżywczą słodkich wypieków, jednocześnie nie prowadząc w istotny sposób do zwiększenia ich wartości kalorycznej.

Jeżeli któregoś dnia, obudzicie się z ogromną chęcią upieczenia ciasta z rabarbarem. Albo jeżeli w sklepie zobaczycie rabarbar i będziecie mieli silną potrzebę zrobienia z niego czegoś smacznego. Zachęcam wtedy do skorzystania z przepisu na ciasto odwrócone z rabarbarem i białą czekoladą.       

Ciasto odwrócone z rabarbarem – Przepis

  • Do przygotowania ciasta potrzebne będą 2-3 łodygi rabarbaru pokrojone na kawałki i przekrojone wzdłuż na połówki.
  • Łodygi zasypujemy 1/4 szklanki cukru i układamy na spodzie tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem.
  • Łodygi rabarbaru ułożone w tortownicy zalewamy masą otrzymaną ze zmiksowanych ze sobą: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 80g miękkiego masła, 3 jajek, połowy szklanki cukru, 200g śmietany 18% i skórki startej z 1 pomarańczy
  • Ciasto po zmiksowaniu mieszamy z 90g białej czekolady połamanej na kawałki.
  • Ciasto pieczemy przez 50 min. w temperaturze 175 stopni C.
  • Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z tortownicy i odwracamy spodem do góry.    

Oryginalny przepis na ciasto odwrócone z rabarbarem pochodzi z Magazynu Kuchnia nr 6/2013

Spodobał ci się nasz artykuł? Już teraz na naszym blogu możesz przeczytać więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *