
Herbata Matcha – wypróbuj 5 naszych ulubionych przepisów
Pudding z herbatą matcha i kremem z awokado i truskawek
Składniki na 4 porcje:
1 duże, dojrzałe awokado
300g dojrzałych truskawek
50g nasion chia
6-7 listków mięty
2-3 sztuki suszonych daktyli
szczypta soli
1,5 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha
2-3 łyżki płynnego miodu/syropu z agawy/syropu klonowego
400ml mleka krowiego lub roślinnego
Przepis: Awokado obieramy i wydrążamy miąższ. Dodajemy do niego pozbawione szypułek truskawki, daktyle oraz szczyptę soli i miksujemy na jednolity kremowy mus. Chłodzimy. Matchę łączymy z miodem i mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie powoli wlewamy mleko i mieszamy aż uzyskamy jednolity płyn. Mieszamy z nasionami chia i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pudding mieszamy od czasu do czasu, by nasiona chia się równomiernie rozłożyły. Podajemy z kremem z awokado i truskawek. Dekorujemy listkami mięty i truskawkami.
Energetyzujący koktajl
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
kulka lodów śmietankowych lub waniliowych
1-2 łyżeczki herbaty matcha
1 łyżeczka miodu
szczypta suszonego imbiru
Przepis: Miksujemy wszystkie składniki ze sobą i podajemy.
Ciasto ucierane z herbatą matcha
Składniki suche:
230g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
175g cukru
2 łyżki zielonej herbaty matcha
Składniki mokre:
1 jajko
250ml maślanki
75ml oleju
Przepis: Do jednej miski przesiewamy suche składniki. Natomiast w drugiej misce łączymy składniki mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko – grudki mąki mogą w nim pozostać. Następnie wlewamy ciasto do keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C.
Matcha Latte
1/2 łyżeczki herbaty matcha
1/4 szklanki gorącej wody (80-90 stopni C)
gorące mleko
brązowy cukier do smaku
Przepis: Wsypujemy herbatę do filiżanki, wlewamy gorącą wodę i energicznie mieszamy np. bambusowym mieszadełkiem. Dopełniamy dowolną ilością gorącego mleka. Słodzimy do smaku.
Herbata matcha z czekoladą (Matcha Nama Chocolate)
400g białej czekolady
125ml śmietanki kremówki
25g masła
2 łyżki (16g) zielonej herbaty matcha + ok. 2 łyżeczki do posypania
Przepis: Białą czekoladę drobno posiekaj, a masło pokrój na małe kawałki. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy już prawie się zagotuje i zaczną pojawiać się bąbelki zdejmij rondelek z ognia. Od razu dodaj do śmietanki wcześniej przygotowaną czekoladę i masło. Mieszaj szpatułką tak, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły i powstała kremowa konsystencja. Następnie za pomocą sitka dodaj do masy sproszkowaną zieloną herbatę. Wymieszaj. Wlej do blaszki lub innego naczynia o wymiarach 20x20cm wyłożonego pergaminem, a następnie postukaj o blat kuchenny aby pozbyć się bąbelków powietrza. Ewentualnie wyrównaj wierzch szpatułką, po czym włóż do lodówki na co najmniej 4-5 godzin (najlepiej na całą noc). Po wyciągnięciu, odsuń papier i potnij czekoladę na 4 części, a każdą z nich na 9 równych kostek. Przy pomocy sitka posyp kawałki czekolady herbatą matcha i podawaj.
Spodobał ci się nasz artykuł? Już teraz na naszym blogu możesz przeczytać więcej.