Japońska herbata Matcha – bogata w przeciwutleniacze i odprężająca

Matcha to japońska herbata o właściwościach antyoksydacyjnych

Herbata Matcha – wypróbuj 5 naszych ulubionych przepisów

Pudding z herbatą matcha i kremem z awokado i truskawek 

Składniki na 4 porcje:

1 duże, dojrzałe awokado

300g dojrzałych truskawek

50g nasion chia

6-7 listków mięty

2-3 sztuki suszonych daktyli

szczypta soli

1,5 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha

2-3 łyżki płynnego miodu/syropu z agawy/syropu klonowego

400ml mleka krowiego lub roślinnego

Przepis: Awokado obieramy i wydrążamy miąższ. Dodajemy do niego pozbawione szypułek truskawki, daktyle oraz szczyptę soli i miksujemy na jednolity kremowy mus. Chłodzimy. Matchę łączymy z miodem i mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie powoli wlewamy mleko i mieszamy aż uzyskamy jednolity płyn. Mieszamy z nasionami chia i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pudding mieszamy od czasu do czasu, by nasiona chia się równomiernie rozłożyły. Podajemy z kremem z awokado i truskawek. Dekorujemy listkami mięty i truskawkami.

Energetyzujący koktajl 

1 duże opakowanie jogurtu naturalnego

kulka lodów śmietankowych lub waniliowych

1-2 łyżeczki herbaty matcha

1 łyżeczka miodu

szczypta suszonego imbiru

Przepis: Miksujemy wszystkie składniki ze sobą i podajemy.

Ciasto ucierane z herbatą matcha 

Składniki suche:

230g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

175g cukru

2 łyżki zielonej herbaty matcha

Składniki mokre:

1 jajko

250ml maślanki

75ml oleju

Przepis: Do jednej miski przesiewamy suche składniki. Natomiast w drugiej misce łączymy składniki mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko – grudki mąki mogą w nim pozostać. Następnie wlewamy ciasto do keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C.

Matcha Latte 

1/2 łyżeczki herbaty matcha

1/4 szklanki gorącej wody (80-90 stopni C)

gorące mleko

brązowy cukier do smaku

Przepis: Wsypujemy herbatę do filiżanki, wlewamy gorącą wodę i energicznie mieszamy np. bambusowym mieszadełkiem. Dopełniamy dowolną ilością gorącego mleka. Słodzimy do smaku.

Herbata matcha z czekoladą (Matcha Nama Chocolate) 

400g białej czekolady

125ml śmietanki kremówki

25g masła

2 łyżki (16g) zielonej herbaty matcha + ok. 2 łyżeczki do posypania

Przepis: Białą czekoladę drobno posiekaj, a masło pokrój na małe kawałki. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy już prawie się zagotuje i zaczną pojawiać się bąbelki zdejmij rondelek z ognia. Od razu dodaj do śmietanki wcześniej przygotowaną czekoladę i masło. Mieszaj szpatułką tak, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły i powstała kremowa konsystencja. Następnie za pomocą sitka dodaj do masy sproszkowaną zieloną herbatę. Wymieszaj. Wlej do blaszki lub innego naczynia o wymiarach 20x20cm wyłożonego pergaminem, a następnie postukaj o blat kuchenny aby pozbyć się bąbelków powietrza. Ewentualnie wyrównaj wierzch szpatułką, po czym włóż do lodówki na co najmniej 4-5 godzin (najlepiej na całą noc). Po wyciągnięciu, odsuń papier i potnij czekoladę na 4 części, a każdą z nich na 9 równych kostek. Przy pomocy sitka posyp kawałki czekolady herbatą matcha i podawaj.

Spodobał ci się nasz artykuł? Już teraz na naszym blogu możesz przeczytać więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *