Tradycyjna indyjska herbata – jak ją przygotować?

Indyjska herbata wyśmienicie smakuje i intensywnie pachnie

Tradycyjna indyjska herbata to napój rozgrzewający i wyjątkowo aromatyczny. Do jej przygotowania będą potrzebne składniki takie jak: czarna herbata, zielony kardamon, goździki, anyż (ewentualnie), świeży korzeń imbiru i mleko. 

Jak przygotować tradycyjną indyjską herbatę z przyprawami i mlekiem?

Indyjska herbata – przepis na 2 osoby:

Do rondelka wlej ok. 600ml zimnej wody, dodaj 3-4 łyżeczki czarnej herbaty i gotuj bez przykrycia aż do osiągnięcia momentu wrzenia.

Indyjska herbata z przyprawami i mlekiem - przygotowanie

Gdy indyjska herbata zacznie wrzeć dodaj starty na tarce o drobnych oczkach korzeń imbiru (kawałek długości 2 cm), anyż (1 gwiazdka), goździki (1 łyżeczka) i kardamon (1 łyżeczka). Gotuj dalej przez ok. 12-15 minut na średnim ogniu, w dalszym ciągu bez przykrywania rondelka.

Tradycyjna indyjska herbata to napój aromatyczny i intensywny w smaku

W momencie uzyskania odpowiednio intensywnej barwy naparu i pojawienia się przy brzegach rondelka brązowej pianki dodaj do herbaty mleko. Następnie gotuj nie przykrywając przez kolejne 12-15 minut.

Wypróbuj indyjską herbatę z bloga Jem Jak Lubię
Wypróbuj przepisy poradni dietetycznej Jem Jak Lubię

Gdy na powierzchni herbaty pojawi się kożuch, który po chwili zacznie opadać herbata będzie gotowa. Wystarczy ją tylko przecedzić przez sitko i posłodzić cukrem.

Przepis na wyśmienitą indyjską herbatę z goździkami i imbirem.

Pozostaje tylko cieszyć się jej bogatym aromatem i rozgrzewającym smakiem. 

Smacznego!

Spodobał ci się nasz artykuł? Już teraz na naszym blogu możesz przeczytać więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *