Jaggery – wyjątkowy indyjski cukier

Odkryj wyjątkowy indyjski cukier jaggery w swojej kuchni

Jaggery to naturalny, nierafinowany produkt słodzący wytwarzany z trzciny cukrowej. Znany jest również jako Gur w Indiach, Desi w Pakistanie, Panela w Meksyku i Południowej Afryce, Hakaru na Sri Lance czy Naam Taan Oi w Tajlandii. Nazywany jest najzdrowszym cukrem na świecie ze względu na wyższą zawartość witamin i składników mineralnych w porównaniu do białego i brązowego cukru. W jego składzie znajdują się: witamina A, B1, B2, B5, B6, C, D2, E i PP i składniki mineralne: wapń 40-100mg, magnez 70-90mg, potas 1056mg, fosfor 20-90mg, sód 19-30mg, żelazo 10-13mg, mangan 0,2-0,5mg, cynk 0,2-0,4mg, miedź 0,1-0,9mg i chlor 5,3mg na 100g produktu oraz białko w ilości 280mg/100g.

Jak powstaje jaggery?

W celu wytworzenia jaggery zagęszcza się sok otrzymany z trzciny cukrowej do momentu uzyskania stałej konsystencji. Stanowi połączenie cukru i melasy. W 65-85% składa się z sacharozy. Im ciemniejszy jest kolor kostek, tym jego smak jest bogatszy i intensywniejszy. Jego popularność sięga wielu krajów Azji, Ameryki Łacińskiej, Afryki, a nawet Karaibów. Jednak spośród nich Indie są największym producentem i konsumentem jaggery na świecie. Ponad 70% produkcji światowej stanowi właśnie produkcja indyjska. Oprócz sprzedaży w postaci stałej (w Indiach stanowi 80% produkcji), dostępny jest również w formie płynnej lub granulowanej.

Znaczenie jaggery w przemyśle spożywczym i kosmetycznym

W kuchni indyjskiej stosowany jest przede wszystkim jako źródło energii, a także substancja słodząca w procesie przygotowania herbaty. To również bardzo popularny składnik indyjskich deserów. W kosmetologii natomiast wykorzystywany jest do przygotowywania preparatów redukujących zmarszczki, zmniejszających trądzik czy pomagających w usuwaniu pigmentacji.

Źródła:

  1. Singh J., Solomon S., Kumar D. Manufacturing Jaggery, a Product of Sugarcane, As Health Food. Agrotechnol 2013, S11.
  2. Rao J., Das M., Das SK. Jaggery – A traditional indian sweetener. Indian Journal of traditional knowledge, 6(1), 2007, 95-102.
  3. Harish Nayaka M.A., Sathisha U.V., Manohar M.P., Chandrashekar K.B., Dharmesh S.M. Cytoprotective and antioxidant activity studies of jaggery sugar. Food Chemistry 115 (2009) 113–118

Źródło zdjęcia: www.momjunction.com

Spodobał ci się nasz artykuł? Już teraz na naszym blogu możesz przeczytać więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *