
Przepis na kulki daktylowe
Składniki na ok. 16 kulek:
Daktyle bez pestek (120g)
Migdały/płatki migdałowe lub mieszanka migdałów i mielonych orzechów laskowych (120g)
Płatki owsiane (120g)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
garść wiórków kokosowych lub posiekanych drobno pistacji do obtoczenia kulek
Przepis: Daktyle wrzucić do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut do namoczenia. Następnie osączyć i odcisnąć z wody. Włożyć do malaksera, dodać pozostałe składniki z wyjątkiem wiórków kokosowych, wlać 1 łyżkę wody i miksować do uzyskania konsystencji kleistego ciasta. W razie potrzeby dodać więcej wody. Z otrzymanej masy formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki przechowywać w lodówce.
Zasmakowały ci kulki daktylowe, wypróbuj nasze inne przepisy: Ciasto odwrócone z rabarbarem
Dołącz do nas: Facebook Dietetyk – Jem Jak Lubię
Spodobał ci się nasz artykuł? Już teraz na naszym blogu możesz przeczytać więcej.