Kulki daktylowe – pyszna przekąska dla dzieci i dorosłych

Wypróbuj przepis na pyszne kulki daktylowe

Przepis na kulki daktylowe

Składniki na ok. 16 kulek:

Daktyle bez pestek (120g)

Migdały/płatki migdałowe lub mieszanka migdałów i mielonych orzechów laskowych (120g)

Płatki owsiane (120g)

1 łyżka miodu

1 łyżeczka mielonego cynamonu

garść wiórków kokosowych lub posiekanych drobno pistacji do obtoczenia kulek

Przepis: Daktyle wrzucić do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut do namoczenia. Następnie osączyć i odcisnąć z wody. Włożyć do malaksera, dodać pozostałe składniki z wyjątkiem wiórków kokosowych, wlać 1 łyżkę wody i miksować do uzyskania konsystencji kleistego ciasta. W razie potrzeby dodać więcej wody. Z otrzymanej masy formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki przechowywać w lodówce.

Zasmakowały ci kulki daktylowe, wypróbuj nasze inne przepisy: Ciasto odwrócone z rabarbarem

Dołącz do nas: Facebook Dietetyk – Jem Jak Lubię

Spodobał ci się nasz artykuł? Już teraz na naszym blogu możesz przeczytać więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *