Dietoterapia w poradni Jem Jak Lubię podzielona jest na etapy, które mają na celu uzyskanie trwałych zmian modelu żywienia.
Jak przygotować się do konsultacji z dietetykiem?
Pomyśl o tym
Ile posiłków zjadasz w ciągu dnia?
Co lubisz i czego nie lubisz jeść?
Czego nie chciałbyś/-abyś zmieniać w swojej diecie?
Co sprawia Ci największym problemem w planowaniu żywienia?
Jaki jest dla Ciebie najważniejszy cel dietoterapii?
Co chciałbyś/-abyś zmienić w swoim stylu życia?
Co dodaje Ci energii?
Jakie są Twoje zainteresowania i co lubisz robić w wolnym czasie?
Wykonaj
Badania laboratoryjne: morfologia krwi, profil lipidowy (cholesterol całkowity, cholesterol HDL i LDL, triglicerydy), glukoza na czczo, ogólne badanie moczu.
Każda rozmowa z pacjentem, konsultacja czy wprowadzenie nowego jadłospisu prowadzi do kolejnych etapów dietoterapii.
Główne etapy, które mogą się od siebie różnić w zależności od indywidualnych potrzeb danej osoby to:
- Konsultacje dietetyczne – mają na celu zapoznanie się z dotychczasowymi nawykami żywieniowymi pacjenta, stanem zdrowia oraz prowadzonym stylem życia
- Cele dietoterapii – ustalenie najważniejszego celu dietoterapii lub kilku celów, które pacjent chciałby osiągnąć, by móc trwale zmienić swoje odżywianie
- Określenie indywidualnego modelu odżywiania – wyznaczenie ilości, wielkości i rodzaju porcji oraz godzin spożywania posiłków oraz przygotowanie indywidualnego jadłospisu dopasowanego do poziomu aktywności fizycznej i prowadzonego stylu życia
Dietoterapia podczas wprowadzania kolejnych etapów wymaga w dalszym ciągu ścisłej współpracy dietetyka z pacjentem. Jednak w głównej mierze jej skuteczność zależy od motywacji i chęci poszerzania wiedzy przez pacjenta.
Kolejne etapy obejmują:
- Sukcesywne wprowadzanie założeń indywidualnego modelu żywienia pacjenta
- Wprowadzanie zmian lub dodatkowych elementów w diecie w zależności od postępów dietoterapii oraz potrzeb pacjenta
- Motywowanie i edukację żywieniową (poprzez wskazywanie różnorodności produktów zalecanych, zwrócenie uwagi na produkty zbędne i niezalecane w diecie, naukę samodzielnego ustalania odpowiednich porcji produktów przez pacjenta) prowadzące do efektywnej zmiany odżywiania