Batony z masłem orzechowym i bakaliami
No i jest on. Czekoladowy z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi. Z orzechami i olejem kokosowym. Bez pieczenia. Wystarczy tylko rozpuścić czekoladę i wszystko połączyć ze sobą. Schłodzić i gotowe.
Batony z masłem orzechowym i bakaliami – przepis
Składniki:
1 szklanka masła orzechowego
2-3 łyżki miodu
2-3 łyżki oleju kokosowego
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka wiórków kokosowych
pół szklanki dowolnych bakalii (ja użyłam suszone śliwki, suszoną żurawinę, migdały i orzechy włoskie)
1 tabliczka (100g) gorzkiej lub deserowej czekolady
szczypta soli
Przepis: W rondelku rozpuść masło orzechowe i olej kokosowy. Zdejmij z ognia, dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, poczekaj aż wszystko się rozpuści. Do masy orzechowej dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, posiekane bakalie i sól. Całość wymieszaj i przenieś do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie wyjmij, pokrój na dowolne kształty i podawaj.
Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel „Dieta ze smakiem” .