Kuluria – greckie obwarzanki
Kuluria to tradycyjne greckie przekąski sprzedawane na ulicach oraz w piekarniach. Znane były już w starożytnej Grecji. Ich okrągły kształt bardzo przypomina polskie obwarzanki sprzedawane w Krakowie. Jednakże tekstura ciasta jest delikatniejsza. To obwarzanki lekko słodkie z niewielkim dodatkiem soli. Dodatek drożdży powoduje, że ciasto jest miękkie i puszyste.
Kuluria najczęściej posypywane są obficie sezamem, ale mogą być również przygotowywane z innymi ziarnami lub orzechami, a także nadziewane tahini czy serem. Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie w połączeniu z miodem lub domową konfiturą.
Przepis zawiera składniki potrzebne do przygotowania 11 obwarzanków
Składniki:
800-820g mąki pszennej typ 550
50g cukru
40 ml oliwy
2 jajka
11g suchych drożdży
100 ml mleka (lekko podgrzane do temperatury pokojowej)
250ml wody (o temperaturze 27-32oC)
szczypta soli
Dodatkowo: 3 łyżki cukru, 100g ziaren sezamu, 700-800 ml ciepłej wody
Przepis: Głęboki garnek średniej wielkości napełnij ciepłą wodą mniej więcej do połowy objętości, rozpuść w niej 3 łyżki cukru i pozostaw do ostygnięcia. Do dużej miski wlej 250ml wody oraz mleko. Następnie dodaj cukier i suche drożdże. Delikatnie zamieszaj i poczekaj 1-2 minuty. Po tym czasie zacznij dodawać pozostałe składniki: mąkę, jajka, oliwę oraz sól. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeżeli jest zbyt kleiste, dodaj odrobinę więcej mąki. Gdy ciasto jest już odpowiednio zagniecione posmaruj je oliwą, ułóż w misce i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrastania na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Gdy już podwoi swoją objętość przenieść je na stolnicę posypaną mąką lub posmarowaną oliwą i podziel na 11 równych części. Po kolei każdy kawałek rozwałkuj rękami na długi cienki sznurek, złóż na pół i zaplataj warkocz wkładając jeden fragment ciasta pod drugi. Zwiń warkocz w koło i połącz oba końce ze sobą. Rozgrzej piekarnik do 200 oC z termoobiegiem. Obwarzanki po kolei zanurzaj na kilka sekund w garnku z przygotowaną wcześniej wodą z cukrem, a następnie przełóż do talerza z sezamem. Posypuj ziarnami z każdej strony, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut, do momentu aż kuluria staną się złotobrązowe.