Dieta a choroby cywilizacyjne – cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 zalecenia dietetyczne i profilaktyka

Cukrzyca typu 2 to choroba ściśle powiązana z dietą i prowadzonym stylem życia. Dotyka osób w różnym wieku. Rozwija się na skutek uszkodzenia komórek trzustki spowodowane utrzymującym się wysokim poziomem glukozy we krwi i powiązaną z nim insulinoopornością tkanek.

Cukrzyca typu 2 – zalecenia dietetyczne

Dieta osób chorujących na cukrzycę typu 2 charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i niskim indeksem glikemicznym spożywanych produktów. Indeks glikemiczny (IG) określa szybkość wzrastania stężenia glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po posiłku. Wartość indeksu dla danego produktu waha się od 0 do 100 i odnosi się do czystej glukozy, której indeks glikemiczny wynosi 100%. Ze względu na poziom wzrostu stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu produkty spożywcze możemy podzielić na produkty o:

  • niskim IG (wartość 55 lub mniej)
  • umiarkowanym IG (56-69)
  • wysokim IG (70 lub więcej)

Do grupy produktów o niskim IG należą m.in. surowe warzywa takie jak: pomidor, czosnek, cebula, sałata, marchewka i owoce np. jabłka, morele, czereśnie, truskawki, grejpfruty, gruszki, a także płatki zbożowe czy pieczywo żytnie pełnoziarniste. Do produktów o wysokim IG zaliczane są np. frytki, ziemniaki pieczone, miód, chipsy, płatki kukurydziane.

Obróbka kulinarna może dodatkowo wpływać na wysokość indeksu glikemicznego przygotowywanego posiłku. Im dłuższy jest czas obróbki termicznej, im wyższa temperatura, a także im większe rozdrobnienie produktu, tym indeks glikemiczny jest wyższy.  

Oprócz produktów o niskim IG w diecie osób z cukrzycą typu 2 zaleca się spożycie błonnika pokarmowego. Powoduje on obniżenie stężenia glukozy we krwi po posiłku, jak również obniża stężenie insuliny. Najlepszym źródłem błonnika są surowe warzywa i owoce, a także produkty zbożowe pełnoziarniste (np. ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty). Dieta osób z cukrzycą typu 2 podobnie do wszystkich innych diet, powinna być urozmaicona. Dzięki temu istnieje możliwość osiągnięcia najlepszych efektów z jej stosowania. Dietę tę wyróżnia jednak ogromny wpływ na stan zdrowia. Prawidłowo skomponowana dieta w znacznym stopniu wykorzystuje cudowne, wspierające leczenie funkcje żywności. Wpływają one korzystnie na zdrowie i stanowią nieodłączny, aczkolwiek bardzo smaczny element terapii.

Photo by Ella Olsson on Unsplash

Spodobał ci się nasz artykuł? Już teraz na naszym blogu możesz przeczytać więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *