Dieta a choroby cywilizacyjne – cukrzyca typu 2
![Indeks glikemiczny diety i jego wpływ na zdrowie](https://dietetykjemjaklubie.pl/wp-content/uploads/2025/02/indeks-glikemiczny-w-cukrzycy-2.webp)
Dieta osób chorujących na cukrzycę typu 2 charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i niskim indeksem glikemicznym spożywanych produktów.
Indeks glikemiczny (IG) określa szybkość wzrastania stężenia glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po posiłku. Wartość indeksu dla danego produktu waha się od 0 do 100 i odnosi się do czystej glukozy, której indeks glikemiczny wynosi 100%. Ze względu na poziom wzrostu stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu, produkty spożywcze możemy podzielić na:
- Produkty o niskim IG (55 lub mniej)
- Produkty o umiarkowanym IG (56-69)
- Produkty o wysokim IG (70 lub więcej)
Niski indeks glikemiczny – jakie produkty wybierać?
Do grupy produktów o niskim IG należą m.in. surowe warzywa takie jak: pomidor, czosnek, cebula, sałata, marchewka i owoce np. jabłka, morele, czereśnie, truskawki, grejpfruty, gruszki, a także płatki zbożowe czy pieczywo żytnie pełnoziarniste.
Wpływ diety o wysokim indeksie glikemicznym na zdrowie
Do produktów o wysokim IG zaliczane są np. frytki, ziemniaki pieczone, miód, chipsy, płatki kukurydziane. Ich regularna podaż podwyższa poziom cukru we krwi, a w konsekwencji zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Dodatkowo w przypadku zdiagnozowania innych chorób dietozależnych przyczynia się do wydłużenia czasu leczenia, a także do nasilenia ich objawów.
Obróbka kulinarna może dodatkowo wpływać na wysokość indeksu glikemicznego przygotowywanego posiłku. Im dłuższy jest czas obróbki termicznej, im wyższa temperatura, a także im większe rozdrobnienie produktu, tym indeks glikemiczny jest wyższy.
Oprócz produktów o niskim IG w diecie osób z cukrzycą typu 2 zalecane jest spożycie błonnika pokarmowego. Powoduje on obniżenie stężenia glukozy we krwi po posiłku, jak również obniża stężenie insuliny. Najlepszym źródłem błonnika są surowe warzywa i owoce, a także produkty zbożowe pełnoziarniste (np. ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty). Dieta osób z cukrzycą typu 2 podobnie do wszystkich innych diet, powinna być urozmaicona. Dzięki temu istnieje możliwość osiągnięcia najlepszych efektów z jej stosowania. Dietę tę wyróżnia jednak ogromny wpływ na stan zdrowia. Prawidłowo skomponowana dieta w znacznym stopniu wykorzystuje cudowne, wspierające leczenie funkcje żywności, które korzystnie wpływają na zdrowie i stanowią nieodłączny, aczkolwiek bardzo smaczny element terapii.
Fot. Elena Leya on Unsplash