Ciekawość smakosza, czyli jak dokonywać najlepszych wyborów konsumenckich

Nie oceniaj człowieka po jego słowach, książki po okładce ani jedzenia po opakowaniu. Szukając żywności, która nas zachwyci często o tym zapominamy. Robiąc codzienne zakupy nie zawsze mamy możliwość sprawdzenia w sklepie smaku i zapachu żywności. Czasami nie mamy nawet możliwości ocenienia jej wyglądu.
Co wpływa na nasze wybory konsumenckie?
Podejmując decyzję dotyczące zakupu kierujemy się najczęściej wyglądem opakowania, nazwą producenta, ceną lub naszymi dotychczasowymi doświadczeniami z danym produktem. Dotyczy to przede wszystkim żywności przetworzonej takiej jak słodycze, słone przekąski, przetwory mleczne czy chłodzone lub mrożone dania gotowe. Dlatego, to co widzimy w sklepie to rzędy pięknie zapakowanych produktów z kolorowymi etykietami, przyciągającymi wzrok dzieci albo dorosłych – w zależności od wybranej przez producenta grupy docelowej. Takie, które zawierają ogromne ilości cukru lub substancji słodzących, soli i tłuszczu. Dzięki temu uzależniają od siebie konsumenta i powodują, że przestaje on poszukiwać naturalnego smaku pożywienia. Widzimy produkty tanie, w promocyjnych cenach – dostępne dla każdego i te drogie, sprzedawane jako produkty ekskluzywne – dopasowane do potrzeb klienta wymagającego.
Myśląc o roli żywności jako źródle niezbędnych substancji odżywczych oraz formie sprawiania sobie przyjemności, nie ma najmniejszego znaczenia to jak wygląda jej opakowanie ani logo producenta. Często jako wskaźnik jakości żywności myląca również może być jej cena. Możemy spotkać się z produktami o takim samym składzie i zupełnie innych cenach. Z produktami lepszymi jakościowo o cenie niższej niż mniej wartościowe, ale bardziej popularne odpowiedniki. A także z żywnością zdrową, której wartość ze względu na modę jest tak zawyżana, że staje się ona dostępna dla niewielkiej ilości osób.
Jak pomimo tych wszystkich trudności stać się najsprytniejszym konsumentem?
Jak spośród ogromnej ilości produktów wybrać ten najlepszy? Najprostszy sposób jest jeden – czytając etykiety znajdujące się na opakowaniach. To z nich dowiadujemy się wszystkich niezbędnych informacji na temat naszych przyszłych przekąsek, deserów czy śniadań. Im prostszy i bardziej zrozumiały skład tym lepszy. Pośpiech i brak motywacji powoduje, że o tym zapominamy. Dlatego najważniejsze jest by obudzić w sobie ciekawość, bo najważniejszą cechą każdego prawdziwego smakosza jest ciekawość. Ciekawość tego co znajduje się w produkcie, po który sięgam. Ciekawość różnic pomiędzy produktami, których nazwa wskazuje na identyczną zawartość. A także taka ciekawość, która pozwala odpowiedzieć na pytanie czy pod względem jakości składników i wpływu na zdrowie produkt droższy naprawdę jest lepszy.
Prawdziwy smakosz dzięki swojej ciekawości doskonale wie, że półki w sklepie nie są tak pełne jak się w pierwszej chwili może wydawać. Że spośród ogromnych ilości nazw i marek, zostaje niewielki wybór żywności wartościowej, interesującej i smacznej. Wystarczy odrobina ciekawości by wszystko stało się proste i jasne. My jako konsumenci mamy wpływ na to co jest dostępne w sklepie. My mamy wpływ na to jakiej jakości żywność się nam sprzedaje. To my decydujemy o rozwoju lokalnych firm i producentów żywności. I my możemy wybierać zdrową żywność.
Decyzja należy do Ciebie. Czy wybierzesz opakowanie czy jego zawartość?