Batony z masłem orzechowym i bakaliami

Batony z masłem orzechowym to wyśmienita słodka przekąska dla każdego

Batony z masłem orzechowym – pomysł na proste i smaczne domowe słodycze

No i jest on. Czekoladowy z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi. Z orzechami i olejem kokosowym. Bez pieczenia. Wystarczy tylko rozpuścić czekoladę i wszystko połączyć ze sobą. Schłodzić i gotowe.

Batony z masłem orzechowym i bakaliami – przepis

Składniki:

1 szklanka masła orzechowego

2-3 łyżki miodu

2-3 łyżki oleju kokosowego

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 szklanka wiórków kokosowych

pół szklanki dowolnych bakalii (ja użyłam suszone śliwki, suszoną żurawinę, migdały i orzechy włoskie)

1 tabliczka (100g) gorzkiej lub deserowej czekolady

szczypta soli

Przepis: W rondelku rozpuść masło orzechowe i olej kokosowy. Zdejmij z ognia, dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, poczekaj aż wszystko się rozpuści. Do masy orzechowej dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, posiekane bakalie i sól. Całość wymieszaj i przenieś do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie wyjmij, pokrój na dowolne kształty i podawaj.

Smacznego!

Oryginalny przepis na batony z masłem orzechowym pochodzi z książki Kingi Paruzel „Dieta ze smakiem”.

Po więcej przepisów zapraszamy na nasz profil na Facebooku – Dołącz do Nas

Spodobał ci się nasz artykuł? Już teraz na naszym blogu możesz przeczytać więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *