Ciasto odwrócone z rabarbarem
To propozycja, która łączy w sobie wyraziste smaki – kwaśny smak rabarbaru i słodki smak białej czekolady z delikatną nutą pomarańczy. Jest orzeźwiające i lekkie. Przypominam sobie o nim zawsze, gdy tylko rozpoczyna się sezon na rabarbar i można znaleźć go na sklepowych półkach i na targowiskach. Jest kilka różnych kulinarnych zastosowań rabarbaru. Jednak zestawienie jego kwaśnego smaku z innymi, bardziej słodkimi produktami jest chyba najbardziej popularne.
Rabarbar jest rośliną należącą do warzyw i jak wszystkie warzywa stanowi źródło błonnika pokarmowego, a także jest produktem niskokalorycznym. Jego dodatek do ciast i deserów zwiększa więc wartość odżywczą słodkich wypieków, nie zwiększając w istotny sposób ich wartości kalorycznej.
Jeżeli któregoś dnia, obudzicie się z ogromną chęcią upieczenia ciasta z rabarbarem lub jeżeli w sklepie zobaczycie rabarbar i będziecie mieli silną potrzebę zrobienia z niego czegoś smacznego, zachęcam do skorzystania z przepisu na Ciasto odwrócone z rabarbarem i białą czekoladą.
Jak przygotować ciasto odwrócone z rabarbarem?
Do przygotowania ciasta potrzebne będą 2-3 łodygi rabarbaru pokrojone na kawałki i przekrojone wzdłuż na połówki, zasypane 1/4 szklanki cukru i ułożone na spodzie tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem.
Łodygi rabarbaru ułożone w tortownicy zalewamy masą otrzymaną ze zmiksowanych ze sobą:
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 80g miękkiego masła,
- 3 jajek,
- połowy szklanki cukru,
- 200g śmietany 18%
- skórki startej z 1 pomarańczy
Po zmiksowaniu składników ciasta mieszamy z 90g białej czekolady podzielonej na kawałki. Ciasto pieczemy przez 50min. w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu wyjmujemy je z tortownicy i odwracamy spodem do góry.
Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia nr 6/2013