Tradycyjna indyjska herbata – jak ją przygotować?

Do przygotowania tradycyjnej indyjskiej herbaty będą potrzebne składniki takie jak: czarna herbata, zielony kardamon, goździki, anyż (ewentualnie), świeży korzeń imbiru i mleko.

Przepis na 2 osoby:
Do rondelka wlej ok. 600ml zimnej wody, dodaj 3-4 łyżeczki czarnej herbaty i gotuj bez przykrycia aż do osiągnięcia momentu wrzenia.

Następnie dodaj starty na tarce o drobnych oczkach korzeń imbiru (kawałek długości 2 cm), anyż (1 gwiazdka), goździki (1 łyżeczka) i kardamon (1 łyżeczka). Gotuj herbatę przez ok. 12-15 minut na średnim ogniu, w dalszym ciągu bez przykrywania rondelka.

W momencie uzyskania odpowiednio intensywnej barwy naparu i pojawienia się przy brzegach rondelka brązowej pianki dodaj do herbaty mleko i gotuj nie przykrywając przez kolejne 12-15 minut.


Gdy na powierzchni herbaty pojawi się kożuch, który po chwili zacznie opadać herbata będzie gotowa. Wystarczy ją tylko przecedzić przez sitko i posłodzić cukrem.

Pozostaje tylko cieszyć się jej bogatym aromatem i rozgrzewającym smakiem.